krem z czerwonej soczewicy
Podczas naszych zajęć kulinarnych kontynuujemy cykl „Moja ulubiona zupa”. Oliwka przyniosła taki przepis:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 średnie ziemniaki
- marchewka
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry
Soczewicę opłukać, dodać warzywa i liść laurowy. Zalać wodą, gotować do miękkości. Wyjąć liście, dodać sól, pieprz, curry i czosnek. Zmiksować. Można podać z grzankami albo tofu. Tofu pokrojone w kostkę i podsmażone na oliwie. Pycha.
Tradycyjnie zwiększyliśmy proporcje składników, żeby nam wystarczyło zupy na dwa dni, a zamiast grzanek dodaliśmy groszek ptysiowy. Zupa faktycznie „pycha” – polecamy:)