zupa szczawiowa
Dziś rozpoczęliśmy nowy cykl kulinarny „Moja ulubiona zupa”. Ugotowaliśmy zupę według przepisu przyniesionego przez Kubę.
Oto przepis:
30 dag szczawiu
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/3 szklanki mleka o 0,5 zawartości tłuszczu
1 płaska łyżeczka mąki
2 jajka
Obrane jarzyny pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, zalać trzema szklankami wody i gotować. Gdy będą miękkie, dodać szczaw, rozrobioną w mleku mąkę i gotować jeszcze około 15 minut. Podawać z połówką ugotowanego jajka.
My zwiększyliśmy tylko proporcje, żeby wystarczyło dla nas wszystkich na 2 dni (staramy się zawsze gotować na 2 dni, bo bardzo lubimy nasze zupy; ) Zupa wyszła wspaniała, lekko kwaśna, taka jaką lubi Kuba. Innym też smakowała i zjedliśmy z dokładką;)