zupa pieczarkowa
Dzień po urodzinach Bruna gotowaliśmy jego ulubiona zupę: pieczarkową. Najpierw przygotowaliśmy warzywa: obieranie, mycie, krojenie, a potem: hop do garnka i krok po kroku zgodnie z przepisem zupa była gotowa. Mniam, mniam! Tą zupę także Wam polecamy. Oto przepis:
Składniki
2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego, może być z kostki,
1/2 kg pieczarek,
2 serki topione + jeden serek pieczarkowy,
6 średnich ziemniaków,
2 marchewki,
sól i pieprz.
Przyrządzanie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, zagotować w wywarze. Ziemniaki obrać, pokroić na małą kostkę i wrzucić do wywaru, ugotować. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na plasterki lub zetrzeć na tarce. Dodać do wywaru, gotować 15 minut, odlać trochę wywaru, rozpuścić w nim serki, dodać do zupy, gotować mieszając kilka minut, dodać sól pieprz.