21 października
„Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią. Czerwone jabłuszka,
Złociste gruszeczki
Świecą się jak gwiazdy
Pomiędzy listeczki.”
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią. Czerwone jabłuszka,
Złociste gruszeczki
Świecą się jak gwiazdy
Pomiędzy listeczki.”
(M. Konopnicka)
Postanowiliśmy skorzystać z darów jesieni i zrobić przetwory z jabłek. Rano dokładnie obejrzeliśmy przyniesione do szkoły jabłka; omówiliśmy plan pracy i wreszcie poszliśmy do kuchni… A tam ugotowaliśmy pyszny aromatyczny kompot jabłkowy z dodatkiem cynamonu i goździków (wypiliśmy go do obiadu) oraz przygotowaliśmy dżem gruszkowo-jabłkowy. Pracy było bardzo dużo, ale warto było! Ciekawe czy rodzicom też będzie smakowało, bo zabraliśmy nasz dżem w słoiczkach do domów.