Brazylia i kawa
22 kwietnia jest rocznica odkrycia Brazylii. Na zajęciach, oprócz różnych ciekawostek na temat tego kraju, zajęliśmy się… kawą. Brazylijska kawa jest najsłynniejsza na świecie. Oglądaliśmy ziarna różnych gatunków kawy i zastanawialiśmy się jak parzy się naprawdę dobrą kawę. Próbowaliśmy zalać wrzątkiem ziarna kawy, ale nie wyszedł nam z tego napój, którego się spodziewaliśmy. W ten sposób poznaliśmy nowe urządzenie – młynek do kawy. Poznaliśmy zasadę jego działania i każdy samodzielnie zmielił trochę kawowych ziaren. Tak przygotowaną (zmielona kawę) zaparzyliśmy w specjalnym dzbanku. Posłodziliśmy ją cukrem, którego używa się w Brazylii, czyli cukrem trzcinowym. Kawa wszystkim bardzo smakowała, choć niektórym brakowało mleka :-). Czas w „klasowej kawiarni” umiliła nam muzyka rodem z Brazylii.